Σκέψεις ενός Πατέρα και Προπονητή

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

            Μετά από μακρόχρονη εμπειρία και ως παίκτης και ως προπονητής νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου που αφορούν τα παιδιά μας.

Παρότι η συμβολή του προπονητή είναι σπουδαία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δουλειά του γονιού, που είναι καθοριστική. Η  μεταφορά των παιδιών μας στις προπονήσεις και στους αγώνες, μέχρι και η προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού, (παπούτσια-φόρμες μπλούζες κλπ) και ακόμα η κάλυψη των διδάκτρων, είναι στοιχεία σημαντικά και τα παιδιά μας καταλαβαίνουν το μέγεθος της θυσίας μας και του ενδιαφέροντος μας γι’ αυτά.

            Υπάρχει όμως και ένα άλλο, ακόμα πιο σημαντικό πεδίο θετικής συμβολής στους νεαρούς αθλητές και είναι αυτό της ψυχολογικής τους υποστήριξης, της ενίσχυσης του αθλητικού ιδεώδους, της ενίσχυσης υγιούς αγωνιστικής διάθεσης και άλλων παραγόντων, επί των οποίων θα πρέπει γονείς και κηδεμόνες να προβληματιστούμε.

 • Να επιβεβαιώνουμε  τα παιδιά μας ότι είτε χάσουν είτε κερδίσουν, εμείς τα αγαπάμε.
 • Να είμαστε  εκείνο το πρόσωπο στη ζωή τους στο οποίο να μπορούν  πάντα να προσβλέπουν για υποστήριξη.
 • Να είμαστε  απολύτως ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σε ότι αφορά την αγωνιστική τους διάθεση, το αθλητικό τους πνεύμα και το επίπεδο των ικανοτήτων τους.
 • Να βοηθάμε τα παιδιά μας, αλλά μην παριστάνουμε  τον προπονητή.
 • Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο πρέπει να είναι  γι` αυτά, να είμαστε συνεχώς επικριτικοί.
 • Να διδάσκουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το ρίγος και την συγκίνηση του συναγωνισμού, και να επιδιώκουν σταθερά τη βελτίωση των ικανοτήτων τους, να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια και να επανέρχονται με περισσότερο ζήλο.
 • Να μην τους λέμε ότι η νίκη δεν έχει σημασία, γιατί έχει και το γνωρίζουν. Αντ` αυτού ας βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια υγιή  αγωνιστική διάθεση.
 • Να προσπαθούμε να μην ζούμε τη ζωή που θα θέλαμε μέσα από τα παιδιά μας. Στη ζωή μας έχουμε κερδίσει  όπως και έχουμε χάσει, έχουμε και εμείς  φοβηθεί και ίσως κάποιες φορές τα έχουμε  παρατήσει. Τα παιδιά μας είναι σίγουρα   προέκταση μας αλλά δεν νοιώθουν απαραίτητα όπως εμείς. Δεν έχουν την ίδια νοοτροπία ή επιθυμούν τα ίδια πράγματα με εμάς. Να θυμόμαστε ότι οι καιροί αλλάζουν.
 • Να μην ωθούμε τα παιδιά μας προς την κατεύθυνση που δίνει σε μας μεγαλύτερη ικανοποίηση.
 • Μην ανταγωνιζόμαστε τους προπονητές των παιδιών μας. Κάποιος προπονητής μπορεί να γίνει ένας ήρωας για τα παιδιά μας για κάποιο χρονικό διάστημα, κάποιος που δεν μπορεί να κάνει λάθος και μπορεί να δυσκολευτούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αντιστρόφως μην παίρνουμε αυτομάτως το μέρος τους εναντίον των προπονητών τους. Ας προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε  να καταλάβουν την αναγκαιότητα της πειθαρχίας, των κανόνων και των κανονισμών.
 • Μην τους λέμε ψέματα για τις ικανότητες τους  σαν αθλητές. Αν είμαστε υπερπροστατευτικοί θα διαιωνίζεται το πρόβλημα τους.
 • Να γνωριζόμαστε με τους προπονητές των παιδιών μας. Να είμαστε βέβαιοι ότι εγκρίνουμε την νοοτροπία και την ηθική  τους. Να είμαστε πεπεισμένοι για τις ικανότητες τους ότι μπορούν να είναι δάσκαλοι των παιδιών μας.
 • Η νίκη είναι σημαντικός στόχος. Η νίκη με οποιοδήποτε κόστος είναι ηλιθιότητα.
 • Να θυμόμαστε ότι οι διαιτητές είναι απαραίτητοι για την διεξαγωγή του παιχνιδιού. Μην αντιδρούμε υπερβολικά στις αποφάσεις τους. Η υπερβολική μας αντίδραση  στις αποφάσεις των διαιτητών δίνει άλλοθι στα παιδιά μας να δικαιολογούν τις αποτυχίες τους.
 • Να θυμόμαστε ότι εάν ο αθλητισμός δεν είναι διασκέδαση για τα παιδιά μας, τότε  έχουμε χάσει το νόημα του αθλητισμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ.

            Ευχαριστώ για το χρόνο σας, να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις. Ελπίζω να βοηθήσουν να είμαστε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας που μας χρειάζονται.

                                                                  Με εκτίμηση

                                                                   Δημήτρης Αναγνώστου

                                                                   Προπονητής ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Posted in ΝΕΑ.